Persbericht


Persbericht: "Bits of Freedom: Buma-debacle nog lang niet opgelost"

Amsterdam, 9 oktober 2009 De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vindt het besluit van Buma/Stemra om haar regeling te herzien onvoldoende. Zij is tevreden dat Buma/Stemra naar aanleiding van de bezwaren van Bits of Freedom en talloze andere partijen, een eerste stap maakt in de goede richting. Dit is echter nog lang geen oplossing van de bezwaren die Bits of Freedom in haar brief heeft aangegeven, en de discussie hierover moet nog veel uitgebreider worden gevoerd.

Ten eerste is de vraag of voor embedden ├╝berhaupt een vergoeding kan worden gevraagd. Buma negeert deze vraag, door aan te geven dat zij bedrijfsmatig embedden wel zal belasten. Ten tweede is de vraag wat als bedrijfsmatig moet worden aangemerkt: is iemand die een blog met advertenties publiceert, ook bedrijfsmatig actief? Ook is het opvallend dat Buma in het geheel niets zegt over de belangen van de internetgebruiker en de kleine Nederlandse muzikant, en hoe aan die belangen tegemoet wordt gekomen.

Ot van Daalen, directeur Bits of Freedom: "Het debacle van Buma van de afgelopen dagen, is slechts een symptoom van een onderliggend probleem: in het huidige auteursrechtbeleid wordt onvoldoende rekening gehouden met de belangen van internetgebruikers en kleine muzikanten. Dat probleem los je niet op met een kleine aanpassing van een fundamenteel foute regeling."

Informatie: Ot van Daalen Directeur - Bits of Freedom
+31(0)654386680
www.bof.nl
volg ons op twitter.com/bitsoffreedom